Strana 1 z 1
Ak chcete prestať fajčiť, netreba to vzdávať
Napísal 02 January 2007 - 17:36
Mnohí si s príchodom nového roka 2007 dávajú viaceré predsavzatia a jedným z nich býva aj záväzok prestať fajčiť. Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ Generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti Blaej Slabý, ktorý pred rokmi úspene prestal fajčiť, v boji s fajčením platí základné odporúčanie - nevzdávať to. Ak to nevyjde aj viackrát, treba sa ponaučiť z chýb, usilovať sa a mono si prečítať aj nejakú literatúru, vypočuť si skúsenosti druhých, ale nikdy to nevzdávať, radí Slabý. Podľa neho zo tatistík vyplýva, e na Slovensku je závislých od nikotínu okolo 900-tisíc osôb. "Je to jednoznačne najrozírenejia droga v populácii, je to najväčí zdravotný problém." To, e hrozba je naozaj veľmi veľká, vyplýva podľa Slabého aj z faktu, e ročne u nás na rakovinu pľúc zomiera okolo 2 000 onkologických pacientov a prevaná väčina z nich sú fajčiari.
V oblasti legálnych drog je podľa Slabého popri tabaku problémom aj alkohol. Prieskumy síce hovoria o tom, e počet závislých na alkohole sa nezvyuje prudko. Čo je vak horie, objavuje sa čoraz viac mladých alkoholikov. Čo je vak ete horie, "objavuje sa stále častejie a častejie kombinácia najrôznejích nelegálnych drog a alkoholu medzi mladými ľuďmi a to je veľmi vána hrozba", upozorňuje Slabý. éf Generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti pritom povauje slovenskú legislatívu v oblasti predaja a reklamy alkoholu či tabakových výrobkov za veľmi prísnu. Druhá vec je, e prax častokrát za týmto zaostáva. V prípade alkoholu a tabaku je problémom vymoiteľnosť a uplatniteľnosť práva.
Problémy s alkoholom na Slovensku podľa Slabého súvisia aj s naimi zvykmi. Alkohol je súčasťou mnohých spoločenských podujatí, výročí a pritom si dostatočne neuvedomujeme jeho riziká. Väčina detí tak v prieskumoch hovorí, e po prvýkrát sa s alkoholom stretla v rodine. S pribúdajúcimi vedomosťami a skúsenosťami by sme preto, podľa Slabého, mali zmeniť aj niektoré nae zvyky.
SITA, AP
V oblasti legálnych drog je podľa Slabého popri tabaku problémom aj alkohol. Prieskumy síce hovoria o tom, e počet závislých na alkohole sa nezvyuje prudko. Čo je vak horie, objavuje sa čoraz viac mladých alkoholikov. Čo je vak ete horie, "objavuje sa stále častejie a častejie kombinácia najrôznejích nelegálnych drog a alkoholu medzi mladými ľuďmi a to je veľmi vána hrozba", upozorňuje Slabý. éf Generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti pritom povauje slovenskú legislatívu v oblasti predaja a reklamy alkoholu či tabakových výrobkov za veľmi prísnu. Druhá vec je, e prax častokrát za týmto zaostáva. V prípade alkoholu a tabaku je problémom vymoiteľnosť a uplatniteľnosť práva.
Problémy s alkoholom na Slovensku podľa Slabého súvisia aj s naimi zvykmi. Alkohol je súčasťou mnohých spoločenských podujatí, výročí a pritom si dostatočne neuvedomujeme jeho riziká. Väčina detí tak v prieskumoch hovorí, e po prvýkrát sa s alkoholom stretla v rodine. S pribúdajúcimi vedomosťami a skúsenosťami by sme preto, podľa Slabého, mali zmeniť aj niektoré nae zvyky.
SITA, AP
Pridaj sa do našej Facebook skupiny.
Napísal 27 January 2007 - 22:40
Bohuzial som sa naucil fajcit velmi zavcasu. Fajcil som 20-30 denne. Prestal som asi tak, ze som si povedal, skodi ti to, tak prestan ty blbec. Zahodil som krabicku s cigaretami a poviem Vam, prve dni to bolo blbe. Ale po tyzdni, to bolo lepsie a po dvoch uz fajn. Najhorsi su ale kamosi, co fajcia a stale vas nukaju, tych ignorujte, pripadne nakopte do zadku ak Vas nevedia pochopit. Da sa to, ale treba sa zatat, inak okrem zbytocne vyhodenych penazi su z toho aj velke zdravotne nasledky. To zistite az potom.
Napísal 27 January 2007 - 22:50
lupus8 said:
Bohuzial som sa naucil fajcit velmi zavcasu. Fajcil som 20-30 denne. Prestal som asi tak, ze som si povedal, skodi ti to, tak prestan ty blbec. Zahodil som krabicku s cigaretami a poviem Vam, prve dni to bolo blbe. Ale po tyzdni, to bolo lepsie a po dvoch uz fajn. Najhorsi su ale kamosi, co fajcia a stale vas nukaju, tych ignorujte, pripadne nakopte do zadku ak Vas nevedia pochopit. Da sa to, ale treba sa zatat, inak okrem zbytocne vyhodenych penazi su z toho aj velke zdravotne nasledky. To zistite az potom.
Tak tak. ;) Ete dobre, e počítam kadú korunku ak viete ako to myslím :)) a vraj e je to zlá vlastnosť :D:))
Inak k tejto téme odporúčam super film, volá sa Thank you for smoking
Pridaj sa do našej Facebook skupiny.
Napísal 03 January 2008 - 19:59
ja som sa o to pokusal niekolko krat ,ale akonahle prisla zima tak som zacal znovu,aspon ze nepijem ziadny alkohol bo by som skoncil ako bezdomovec.:)
hold cigaretku potahujem od 12 rokou to som bol este sopliak .
dnes uz je to klasika s kerou skoncim asi az ked najdem ....ak najdem tu pravu.
hold cigaretku potahujem od 12 rokou to som bol este sopliak .
dnes uz je to klasika s kerou skoncim asi az ked najdem ....ak najdem tu pravu.
:wheelchair: raz mi niekto povedal: starec pridaj bo ta vymenim
Strana 1 z 1

Prihlásiť sa
Zaregistrovať sa
Pomoc

Citovať